Liikennelääketieteen professori Timo Tervon haastattelu Turun Sanomissa 2.10.2015.

Timo TervoAjokortti otetaan pois liian harvoin terveysongelmien takia

Suomessa otetaan vuosittain pois noin 40 000 ajokorttia. Vain joka kymmenennen ajokiellon syynä ovat ajokykyyn vaikuttavat terveysongelmat.
– Tämä on aivan liian vähän. Tälläkin hetkellä liikenteessä on vähintään kymmenentuhatta sellaista kuskia, jotka pitäisi määrätä välittömästi ajokieltoon heikon ajoterveyden takia, toteaa liikennelääketieteen professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta.
Terveysongelmaiset ratin takana voivat olla vaarallisia paitsi itselleen myös sivullisille.
Tilastojen mukaan useampi kuin joka kolmas kuolonkolari johtuu suoraan sairauskohtauksesta tai sairauden heikentämästä kyvystä hallita ajoneuvoa. Tosiasiassa kuitenkin jopa kahdessa kolmesta kuolonkolarista syynä on kuljettajan kunto.
– Kuntoon vaikuttavia tekijöitä on esimerkiksi mielentila: joka kymmenes kolari on itsemurha. Lisäksi onnettomuuksien taustalla on alkoholi- ja huumeriippuvuutta sekä vahvaa lääkitystä, Tervo selvittää.
– Useimmilla onnettomuuskuskeilla on takana pitkä sairaushistoria ja lukuisia lääkärikontakteja. Silti ajokorttia ei ole otettu pois sellaisissakaan tilanteissa, joissa ministeriön ohjeistuksen mukaan näin olisi kuulunut tehdä.
Lääkäreiltä harvoin ilmoituksia poliisille
Lain mukaan lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos potilaan kunto on pysyvästi heikentynyt niin, ettei se ei täytä ajokortin edellyttämiä terveysvaatimuksia.
Poliisihallituksen mukaan näin tapahtuu kuitenkin harvoin.